top of page

Komedon tedavisi, yüz bölgesinde yer alan siyah ve beyaz noktaların lokal peeling ya da Hydrafacial gibi cilt bakımı cihazlarıyla temizlenmesidir. 
Komedon Nedir?

Açık komedon ve kapalı komedon olmak üzere iki tür komedon vardır ve  hemen herkesin burun, çene, boyun, alın gibi yüzünün yağlı bölgelerinde siyah ya da beyaz komedonlar vardır. Siyah nokta ile sınırlı olduğu sanılan komedonlar, sivilceler gibi belirgin ve kızarık olmadığı için genellikle görmezden gelinir oysa ki komedon tedavisi, dermatolojinin de cilt bakımın da en sık karşılaştığı cilt problemlerinin başında gelmektedir. 
Kıl köklerinde yerleşik olarak bulunan sebum yağ bezleri, cildi koruma için sebum salgılar. Gözenekler esnekliğini ve cilt kendi kendini yenileme özelliğini, sebum salgısına borçludur.  Fakat birçok cilt probleminin  temelinde de gene bu yaz bezinin, aşırı ya da yetersiz çalışması yatar.
Aşırı sebum üretimine bağlı olarak cildin yağ dengesi bozulur ve gözenekler genişler. Cildi saran kir ve ölü deri partiküllerinin genişleyen gözeneklere dolması ile  mikrokomedon dediğimiz siyah ya da beyaz  noktalar oluşur. İlk başlarda çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu noktalar zamanla cildin yüzeyinde hissedilen ve görülen pütürlü bir yapıya dönüşür. Komedon, işte bu pütürlü dokuyu oluşturan siyah ve beyaz mikrokomedanların ilerlemiş halidir. 

Açık Komedon (Siyah Nokta)
Siyah nokta olarak bilinen açık komedonlarda, gözenek açık şekilde dolar, ucu dışarıdadır. Kıl kökünde bulunan ve kıla rengini veren melanin maddesinin hava ile temasından kaynaklanan oksidasyon sebebiyle siyah renkte olur. 
En yaygın cilt problemlerinden biridir. 
Kadınlar ve erkekler arasında yaygındır.
En çok yüzde görülür.
Özellikle erkeklerde sırt, boyun, ense ve göğüs gibi kıl kökünün yoğun olduğu bölgelerde sıklıkla görülür.
İltihaplanmaya müsait bir yapıları vardır.

Kapalı Komedon (Beyaz Nokta)
Halk arasında yağ bezesi olarak da bilinen kapalı komedon, beyaz renktedir ve ucu deri altına doğru kapalı vaziyettedir, siyah noktaların aksine sıkıldığında dışarı doğru boşaltılması mümkün olmaz. Gözle görülecek aşamaya gelene kadar büyümesi gerektiği için deri altında fark edilmez. 
En yaygın cilt problemlerinin başında gelir.
Ergenlik döneminde yoğun olarak gözlemlenir.
Kadınlar ve erkek arasında hemen hemen aynı derecede yaygındır.
Yanlış müdahale edilen beyaz komedonlar ciltte derin izlere neden olur.
Müdahale edilmedi sürece papalı komedonlar yapıları gereği iltihaplanmazlar, viral bir temas yaşanmadığı sürece.

Komedon ve Siyah Nokta Oluşumu Tetikleyen Durumlar 
Cildin pH dengesinin bozulması, komedon oluşumunun temel nedenlerinden biridir çünkü pD dengesinin bozulmasına bağlı olarak sebum salgısının dengesi de bozulur. Sebum dengesinin bozulmasının sebeplerini ise şöyle sıralayabiliriz.
Cilt temizliğinde kullanılan yanlış kozmetik ürünlere,  siyah noktaları temizlemek için yapılan sert peelinglere tepki olarak cilt,  daha fazla yağ üreterek kendini korumaya alır.  
Çok sıcak su ile yıkanmak ve/veya  yüzünüzü sıcak suyla yıkamak, cildi kurutur. Beden, sebum salgısını artırmak suretiyle bu kurumaya tepki gösterir. Buna bağlı olarak ciltte yağlanma meydana gelir. 
Ergenlik döneminde cildin yağ dengesinin sarsılır, sebum salgısının birden ve aşırı çalıştığı bir dönemdir.  
Hormonal bozukluklar, tüylenme problemlerine neden olduğu için gözenekler komedon oluşumuna açık hale gelir. 
Beslenme bozukluklarının cildin yağ dengesini etkilediği bilinmektedir fakat herkes için geçerli olmayabilir. 
Aşırı kiloya bağlı olarak hormonal bozukluklar ve diğer hastalıklar komedon ve diğer akne türlerine sebep olur.
Kortizon ve sentetik hormon içeren kimi ilaçların uzun süreli kullanımı sebum yağ bezlerinin çalışması üzerinde etkili olabilir. 

Komedon Tedavisi Uygulamaları
Açık komedon (siyah nokta)  bulunan cildin tamamına uygulanan peeling, komedonun yayılmasına neden olabilir; beyaz noktaların (kapalı komedon) temizlenebilmesi için ise nazik peelingler ile cildin soyulması gerekmektedir.  Açık ve kapalı komedonlar ayrı yöntemler ile boşaltılmalıdır, siyah ve beyaz komedonlar  bir arada bulunabilir, bu durumda önce açık komedonlar boşaltılır daha sonra peeling ile cilt soyulur ve kapalı komedonlara ulaşılır. 
Komedon temizliği, mutlaka profesyonel eller tarafından yapılmalıdır. Yanlış bir elle sıkma, ciltte iz kalmasına, iltihaplı sivilceye varana kadar büyük problemlere neden olabilir.

bottom of page