Gözeneğin içinde biriken ölü deri ve sebum sıvısı, hava ile temas ettiğinde oksitlenir. Siyah nokta temizleme, bu küçük noktaları ciltten uzaklaştırır.
Akneden en büyük farkı siyah noktalar birden bire ortaya çıkar. Sivilceler deri altında kabartı, ağrı ya da kızarıklık gibi oluşum süreçlerinde dikkatimizi çekerken, siyah noktaların oluşma aşamasını çoğu zaman fark etmeyiz bile. Genelde yapılan en yaygın hata da bu aşamada gerçekleşir; fark ettiğimiz anda aynaya yaklaşır ve küçük siyah noktayı sıkar, hemen kurtulmak isteriz. Bazen sonuç çok kolay olabilir, can sıkıcı görüntülerin ortaya çıkma ihtimali de vardır.
Siyah nokta temizliğinde uzman desteği ve tedavi neden önemlidir?
Çünkü fark ettiğimiz anda tırnaklarımızın arasında sıktığımız siyah noktalar, daha sonra aynı yerde tekrar ve tekrar ve tekrar çıkmaya devam edeceği gibi, bazı cilt sorunlarına da neden olabilir:
Gözenek deformasyonu.
Cilt lekesi.
Yara izi.
Gözenek iltihaplanması.
Derin çukur izler.
Bu gibi hasarlara neden olmamak için siyah noktalara karşı nazik davranmak, önemli. Kuru cildi elle sıkma, gözenek yapısına zarar verir ve gözeneklere bakteri taşınmasına neden olur. Bu da daha çok siyah nokta, daha fazla sayıda akne anlamına gelir.
Siyah Nokta Nedir?
Dermatolojik ismiyle açık komedon denmesinin sebebi, akne ve beyaz noktaların üzeri kapalıyken siyah noktalar açık haldedir. Cilt kendini yenileme aşamasında ölü deriyi gözenekten tahliye edemediğinde, kıl kökündeki yağ bezlerinden gelen sebum sıvısı ile birleşir ve siyah nokta oluşturur.
Cildin nemlenmesini, beslenmesini sağlayan sebum sıvısı, gözeneklerin altında bulunan yağ bezlerinde üretilir ve gözeneğin içine yerleşik haldeki kıl folikülü aracılığıyla cilt yüzeyine ulaşır. Cilt yüzeyine yayılan sebum, aynı zamanda cildin koruyucu tabakasını oluşturur ve bunu tüyler aracılığıyla yapar. Kıl kökünde bulunan ve kıla rengini veren siyah madde melanin pigmentinin de etkisiyle, tüm bu yağ ve ölü hücre karışımının gözeneğin üst kısmında oksijen ile temas etmesi bir tür yanma reaksiyonuna neden olur. Siyah nokta, bu oksitlenmiş açık akneye verdiğimiz isimdir.
Vücudun her yerinde çıkabilir; ense, sırt, kollar, omuzlar ve göğüs bölgesinde, sürekli tazeleyen siyah noktalardan, gözenek sıkılaştırıcı siyah nokta temizleme tedavisi görmeden kurtulmak maalesef pek mümkün olmaz. Yanaklarda da siyah noktaya rastlanabilir fakat genellikle siyah noktalar yüzün kıl kökleri yoğun olan bölgelerinde toplanır:
Burun üstü ve çevresi.
Kaş arası, kaç çevresi ve alın.
Çene.
Siyah Nokta Neden Olur?
Belli bir nedeni olmamakla birlikte hemen herkeste gözlemlenen yaygın bir cilt problemidir. Genişlemiş gözenekler, siyah nokta oluşturmaya daha yakındır. Ölü derinin dökülmesiyle ilgili olduğu için genç ciltlerde sıklıkla karşımıza çıktığı gibi, yaşlanmaya bağlı olarak cildin döktüğü deriyi uzaklaştırmakta zorlanmasından dolayı, ileri yaştaki ciltlerde de siyah nokta yoğunluğu söz konusudur. Siyah nokta oluşmasını tetikleyen başlıca nedenler söyle sıralanabilir:
Yaşlanma.
Ergenlik.
Gözenek genişlemesi.
Hormonsal değişikliklere bağlı olarak sebum yapısının değişmesi.
Aşırı sebum üretimi.
Doğum kontrol hapları ve diğer sentetik hormon içeren ilaçlarlar.
Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak.
Hatalı kozmetik kullanımı.
Alkol ve sigara kullanmak.
Siyah Nokta Nasıl Geçer?
Siyah noktalar gözenekten çıkartılmadan ve gözenek sıkılaştırılıp cildin sebum dengesi yeniden oluşturulmadan, siyah noktalar geçmez. Dolayısıyla sadece var olan siyah noktaları çıkarmaya yönelik uygulamalar, geçici çözümlerdir. Çoğu zaman daha çok siyah nokta oluşmasına neden olurlar ya da var olan siyah noktalar daha belirgin hale gelir.
Siyah nokta oluşumunun önüne geçmek için:
Günlük cilt temizleme rutininizi aksatmayın.
Gözenekleri tıkayan kapatıcılardan uzak durun.
Salisilik asit içeren cilt bakımlarını tercih edin.
Beslenme dengenize dikkat edin.
Yeterli miktarda su tüketin.
Stresten mümkün olduğu kadar uzak durun.
Her ay düzenli medikal cilt bakımı yaptırın.
Siyah Nokta Nasıl Temizlenir?
Genellikle çok ileri boyutlara ulaşmayana kadar siyah nokta temizleme konusu ile evde başa çıkmaya çalışılır. En doğru yöntem cilde ve gözeneklere zarar vermeden, uzman desteği almaktır. Önemli olan siyah noktalar en doğru şekilde gözenekten aldıktan sonra, cildin yapısına göre tedavi edecek içeriklerin kullanılması ve gözeneklerin sıkılaşıp daralması sağlamaktır. Birçok siyah nokta temizleme yöntemi vardır. Bunlardan bahsedebilmek için iki ana başlık altında toplayabiliriz:
Siyah Nokta Temizleme Tedavileri
Siyah nokta temizliği profesyonel cilt bakımının temelini oluşturur çünkü bakımlı bir ciltte siyah nokta görmek istemeyiz. Cildin ışıltısına gölge düşürecek akne, kapalı açık komedon, cilt bakımında ilk elimine edilen şeylerin başında gelir.
Medikal Cilt Bakımı:
Çok aşamalı profesyonel cilt temizleme ve yenileme uygulaması olan medikal cilt bakımı siyah nokta temizliğinde en iyi sonuçların alındığı, manuel cilt bakımı sistemidir.
Epidermisten itibaren derin dokulara doğru, aşama aşama temizlenen ciltte gözenek tahliyesi yapılır. Sonrasında cilt tipine uygun içerikler ile uygulama siyah nokta oluşumunu engelleyecek şekilde tamamlanır.
Ayda 1 düzenli medikal cilt bakımı ile siyah noktalar veda edebilir. Işıldayan bir tene sahip olabilirsiniz.
Hydrafacial:
Cihazlı cilt temizleme, yenileme ve onarma sistemidir. El değmeden, vakumlu, tek kullanımlık özel başlıklarla gerçekleştirilir.
Peeling:
Çeşitli form ve içeriklere sahip peelingler kullanılarak, lokal olarak siyah nokta temizliği yapmak bir başka medikal siyah nokta temizleme tedavisidir. Aşırı derin oturumlu ya da oldukça küçük sık sayıda siyah noktalar medikal cilt bakımı ya da Hydrafacial gibi sistemlerin kullanılmasına ek olarak lokal peeling ile desteklenebilir. Bu sayede çok daha kısa sürede ve daha etkili bir şekilde pürüzsüz ve berrak bir cilde kavuşabilirsiniz.
Siyah Nokta Temizleme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
1. Siyah nokta nasıl sıkılır?
Güzellik uzmanları tarafından, cilt tipine uygun ürünlerin kullanıldığı, çok aşamalı medikal bakım sırasında elle, cihazlı vakum sistemleri ve/veya siyah nokta temizleyici alet yardımıyla sıkılmalıdır.
2. Burundaki siyah nokta nasıl geçer?
Düzenli cilt bakımı, evde siyah nokta temizliği, siyah nokta maskesi ve burun bantları gibi birçok alternatif sayesinde burundaki siyah noktalardan kurtulmak mümkün.