top of page

Yağ bezesi tedavisi için en çok kullanılan uygulama Radyofrekans, Kimyasal Peeling, Medikal Cilt Bakımları ve Hydrafacial da yağ bezelerini temizler.
Daha çok göz çevresinde oluşan küçük beyaz kabarcıklar veya sarıya doğru rengi koyulaşan damlacık şeklindeki yağ bezeleri yetişkin kadın ve erkekler arasında sık rastladığımız bir durumdur. Yağ bezeleri bir ya da çok sayıda oluşabilir, yapılarına göre oluşma nedenleri de değişir. Her bir yağ bezesine özgü yağ bezesi tedavisi uyguladığı durumlar vardır.
Yağ Bezesi Nedir?
Yağ bezeleri vücudun tüm dokularında oluşabilir. Eklemlerde, kas ve deri arasındaki dokularda oluşan deri altı yağ bezeleri (lipoma) genel cerrahi ve plastik cerrahinin alanına girer. Medikal estetiğin konusu olan yağ bezeleri daha çok göz çevresi ve yanaklarda oluşan siringoma, ksantelazma, milium (keratin kistleri)  dediğimiz, cilt yüzeyinde oluşan bezelerdir.
Yağ Bezesi Neden Oluşur?
Yağ bezeleri yaş alma ve genetik yatkınlık başta olmak üzere farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Örneğin kadın bedeni daha yağlı bir genetik yapıya sahip olduğu için erkeklere oranla kadınlar arasında yağ bezesi daha yaygındır.
Ksantelazma yağ bezeleri genellikle 40 yaşından sonra oluşur fakat siringoma ve milium dediğimiz küçük beyaz kapalı yağ bezeleri gençler arasında da oldukça yaygındır. Sürekli makyaj yapmak, yoğun kapatıcılar kullanmak, cildin yeterince ve doğru şekilde temizlenmemesi gibi durumlardan da kaynaklanır. Birçok cilt probleminde olduğu gibi genel geçerliliği olan sebepleri olsada yağ bezesi oluşumu kişiden kişiye değişir bu sebeple de kişiye özel tedavi planlanmalıdır. 
Yağ bezesinin oluşma nedenlerini özetlemek gerekirse:
Genetik faktörler.
Yaşlanmaya bağlı olarak kolesterol ve benzeri yağ hücresi problemleri.
Kolesterol ve kandaki yağ değerlerinin dengesiz olması.
Diyabet.
Tiroit hormonu bozukluğu.
Kıl folikülü  iltihaplanması.
Yanlış ya da yetersiz cilt bakımı/temizliği.
Sürekli makyaj ve yoğun kapatıcı kullanımı.
Sağlıksız beslenme.

Siringoma Yağ Bezesi Nedir?
En sık rastlanan en çok şikayetçi olunan yağ bezesi türü Siringoma, erken yaşlardan itibaren kadınlar arasında yaygındır. Göz çevresinde, elmacık kemiklerinin üstünde,  üst yanaklarda, küçük ve çok sayıda çıkar.
Pürüzlü bir görüntüye neden olması, makyaj yapmayı  zorlaştırması ve kalitesini düşürmesi sebebiyle özellikle kadınlar için rahatsızlık veren bir durumdur. Koltuk altı ve genital bölgede de görülebilir. 


Ksantelazma Yağ Bezesi
Genellikle daha ileri yaşlarda ortaya çıkan, yaygın olarak  göz kapağının üzerinde rastladığımız, ten rengi, dağınık sınırlı  yağ bezesine Ksantelazma denir. Kolesterol, kandaki yağ hücresinin çoğalmış olması, damar yağlanmaları gibi sebeplerden ortaya çıktığı bilinmektedir. Vücudun yağ dengesi ile ilgili sağlık sorunu olan genç kişiler arasında da görülmektedir. Ksantelazma tedavisinden önce ya da sonra konu ile alakalı bir hekime görünmek,  yağ bezesinin tedavi edildikten sonra tekrar etmemesi için önemlidir.   
Ciltte, dikkat çeken yapısal bozukluk olduğu için kişiyi rahatsız eder,  iletişim ve özgüven yitimine neden olabilir. Makyajla kapatmak  genellikle pek mümkün olmadığı için sosyal ve iş yaşamını olumsuz etkileyebilir. 

Milium Nedir?
Görünüm olarak yağ bezesine benzer, siringoma yağ bezelerinden daha küçük, beyaz ve açık sarı renkteki tam yuvarlak kabartılar aslında yağ bezesi değil minik keratin kistleridir ve genellikle çok sayıda çıkarlar.
Milium her yaştan kadın ve erkekte oldukça sık rastladığımız cilt problemlerinden biridir. Keratin proteini cildin yapısında bulunan, gençlik ve güzellik bakımından en değerli hücredir. Cildin, keratinden mikro kistler oluşturmasının sebebi tam olarak bilinmese de sebum dengesinin bozulmasının bu tür kistik durumlara, beze oluşmasına  neden olduğu biliyoruz. 
Göz kapağında, kirpik diplerinde, göz çevresi ve yanaklarda yoğun ya da seyrek şekilde oluşabilen parlak keratin kistleri, tedavisi en kolay yağ bezeleridir. 

Radyofrekans Uygulaması ile Yağ Bezesi Tedavisi
Radyofrekans teknolojilerinin deri altı yağ dokuları üzerinde ısı ile yarattığı etki sayesinde birçok yağ doku problemini (selülit, sarkma, bölgesel yağlanma gibi)  tedavi edebiliyoruz. Düşük voltajlı radyofrekans uygulaması, göz kapağı gibi hassas bir  bölgede uygulama yapmaya uygun olduğu için yağ bezesi tedavisinde kullanılabilir.
Cerrahi operasyon gerektirmeyen büyüklükteki daha çok ksantelazma türü yağ bezelerini, düşük voltajlı radyofrekans uygulaması ile tedavi edebiliriz. 

Hydrafacial ile Milium ve Yağ Bezesi Tedavisi 
Keratin kisti dediğimiz miliumlar ve küçük yağ bezelerinin tedavisinde sıklıkla tercih ettiğimiz etkili yöntemlerden biri de Hydrafacial uygulaması ile birlikte lokal peeling ve manuel sıkma. Hydrafacial, cildin derin temizlenmesini, derinin yumuşamasını ve gözeneklerin açılmasını sağladığı için edipermis peeling ile açılarak yağ butonu ufak bir müdahale ile kolayca tahliye edilebiliyor. Uygulama sırasında kullanılan özel vitamin ve serumlar hem iyileşme sürecine destek sağlıyor hem de yağ bezelerinin tekrar oluşmasını engelliyor.
Kimyasal Peeling ile Milium ve Yağ Bezesi Tedavisi 
Küçük çaplı yağ bezeleri ve miliumlar kimyasal peeling gibi hafif soyulma sağlayarak cildi yenilediğimiz uygulamalarla da tedavi edilebilir. Fakat göz çevresi uygulama alanına dahil değildir. Daha çok yanaklarda ve yüzün diğer bölgelerinde uygulanabilir. 
Yağ Bezeleri Kendi Kendine Geçer Mi?
Epidermal kist değimiz yağ bezelerinin kendi kendine kaybolduğu ya da aralıklarla aynı yerden bir görünüp bir kaybolduğu olur. Göz çevresinden çıkan yap bezeleri genellikle kendi kendine geçen türde yağ bezeleri değildir.
Göz Çevresindeki Yağ Bezesi Göze Zarar Verir Mi?
Hayır, göz sağlığına herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Daha çok estetik görüntüye dair bir rahatsızlık verir.
Yağ Bezesi Tekrar Çıkar Mı?
Çıkabilir. Bu yüzden de tedaviden önce ya da sonra konu ile ilgili hekime görünmekte fayda var. Tekrar etmemesi için, yağ bezesine sebep olan şeyin ne olduğu tespit edilmeli ve tedavisi yapılmalıdır.
Yağ Bezesi Tedavisi İz Bırakır Mı?
Bırakmaz, bırakmaması gerekir. Her uygulamada olduğu gibi yağ bezesi tedavisinde de uygulamayı yapan kişinin kim olduğu ve klinik ortam belirleyicidir. Hekim kontrolünde, cilt bakımı kliniklerinde, işinin ehli tecrübeli kişilerce uygulanan yağ bezesi tedavileri, genellikle, iz kalmaz.
 

bottom of page